De første årene jeg samlet på pelargonium, så var jeg overbevisst om at det å prøve seg på arter var altfor vanskelig for en nybegynner. Der tok jeg feil! Min erfaring er at pelargonium-arter er noe alle kan få til. Noen arter er lette å få til og andre er litt mer vriene, men dog er pelargonium-familien så variert at det arter for hver og en. Pelargonium-artene deles inni 16 seksjoner, som gir et stort spenn i hvordan de bør stelles. Noen skal vannes jevnlig, andre liker tørkeperioder. Noen liker skygge, andre liker sol. Noen blir store som busker på 1-2 meter, mens andre blir som små tuer. Noen dufter, andre gjør det ikke. Noen har små blader andre har store. Fargene varierer fra hvit, gul, grønn, rosa, rød, lilla til nesten sort. Mitt råd er får man ikke til en art, så prøv en annen. Enkelt og greit. Selv har jeg noen arter jeg aldri får til, men likevel må jeg prøve meg igjen etter en stund. Når det er sagt så får jeg til de aller fleste. En vil finne noen som en lykkes med :)
Her er noen såtips:
1. Det første jeg gjør er å legge frøene i eggeglass og fylle dem med varmt vann. Det vil si det varmeste jeg får i vannkrana. Jeg lar dem deretter stå i vann i 1-2 dager, men følger med på dem titt og ofte. Det hender at det begynner å skje noe allerede mens de ligger i bløt, og da er det på tide å få dem i jorda. Så det viktigste av alt: Husk merking!
2. Jeg sår mine i en jordblanding med jord, sand, og små lecakuler, og strør et tynt lag med sandjord over. Så legger jeg plast over for å holde på fuktigheten, og setter de på det varmeste rommet i huset. Jeg ser til dem daglig, og sprayer på vann ved behov.
3. Når de spirer prikler jeg de over i egne potter, og setter de på et svalere rom med gode belysning. Dette gjøres for at de ikke skal vokse for fort å bli høye og skrante.
4. Det som er viktig å være klar over er at det er stor variasjon på hvor lang tid det tar før de spirer. Noen spirer i løpet av de første dagene, noen kan bruke år. De første årene så ga jeg opp de som ikke spirte etter noen måneder og lot de gå i komposten. Nå setter jeg de heller til side og glemmer dem litt. Tar de frem igjen etter 4-5 måneder. Tar på nytt og heller på varmt vann. Setter de på et lunt og varmt sted med plast over og holder de jevnt fuktig. Prosessen kan således gjøres mange ganger, og plutselig skjer det noe.
Takk for gode tips Anne, de frøene jeg fikk fra deg er kommet i jorden men jeg sådde bare to av hver så hvis de ikke spirer prøver jeg en gang til med din metode.
SvarSlettGod helg til deg.
Slik gjør jeg det også Marit. Sår noen av gangen, og oppbevarer resten i kjøleskapet. Blir moro å høre åssen det går fremover. Lykke til :)
SlettInformativt. Takk skal du ha :)
SvarSlettHyggelig å høre :)
Slett